Entradas

Mostrando entradas de abril, 2018
Imagen
Art      1. Cerca una imatge de l'obra de Goya  La família de Carles IV  i respon les preguntes:                                  -Qui són els dos personatges centrals? Els dos personatges més importants són Carles IV i Goya.                                  -Què destaca Goya de la indumentària de les dones? Que estiguin separats.                                  -I de la indumentària dels homes?       Cada un té la seva dona.                                  -On és el pintor? Està il·luminat?  El pintor es Goya i no està enfocat és el personatge que és veu en negre, a un reco . No, el pintor no està il·luminat, està més fosc que els altres per no resaltarlo.
Imagen
Hi havia una vegada…   … una nena molt bonica que vivia amb la seva mare. Aquesta li havia fet una capa amb caputxa de color vermell … i per això tothom la coneixia com a la Caputxeta Vermella . Un dia la mare li va dir a la Caputxeta: “ Filla meva, s’han de portar aquests aliments a casa l’àvia: fruites dolces, uns pastissos i uns formatgets. Però ja saps que l’àvia viu al mig del bosc, oi? I ja saps que és molt perillós creuar el bosc perquè hi viu el llop!! ” La Caputxeta va respondre: “ però mare … si jo no tinc por de res!! ” La mare la va abrigar amb la caputxa vermella i abans que marxés li va dir: “ però no parlis amb ningú i no t’entretinguis … que no fos cas que vingués el llop ” La Caputxeta va agafar el cistell i va emprendre el camí cap a casa l’àvia, pel mig del bosc.La Caputxeta va començar a agafar floretes que s’anava trobant, a mirar els arbres i les papallones, a quedar-se encantada amb els ocells … i de sobte es va trobar amb el llop!! El llop li
Imagen
Ovidi Montllor 1. Cerca informació sobre qui era Ovidi Montllor. Explica la seva vida i quin tipus de cançons va fer. Ovidi Montllor i Mengual ,  conegut artísticament com a  Ovidi Montllor , ( Alcoi - 4 de febrer  de  1942  -  Barcelona ,  10 de març  de  1995 ) va ser un  actor  i  cantautor  de la  Nova Cançó   valencià , amb una extensa trajectòria professional, que comptà amb 12 àlbums editats i amb la participació en mig centenar de  pel·lícules , 30 muntatges teatrals i diversos programes televisius. 2. Penja la lletra de dues de les seves cançons i explica-les. Temps passat  on el futur fos l'astre  del bon port. Vaixell vell  tot ple de cors ben joves  plens d'amor. Una veu,  dues guitarres fortes.  Vela al món. Veles plenes  del vent contrari, indòmit.  Veles-cor. Contra vent,  unes guitarres canten  un bell cant. Una veu,  omple aquestes veles,  i omple el món. Omple el mar  del vent de l'esperança,  jorn a jorn. Roden mars. 
Imagen
Caps de setmana         1. Explica com ha anat el teu cap de setmana. Comença per explicar el divendres horabaixa, el dissabte i el diumenge. Mínim 20 línies.  Divendres no despres de clase vaig anar a ca  meva i em vaig tenir que fer el dinar tota sola, per que a les tres i vint havia de agafar un bus que me dugues a gimnasi, vaig entrenar molt tranquilament i llevors vaig tornar cap a Campos, em vaig dutxar, arreglar, vaig sopar i li vaig demanar a mu mare per sortir, me va dur a nes Barceló i vaig estar allá amb els meus amics, sobre la una cosa així vaig anar cap a casa i em vaig posar es pijama , en vaig posar a mirar un poc de netflix. Dissabte vaig anar a entreno per es demati de  nou a dues, vaig tornar a campos, i vaig dinar de pollo a l'às, em vaig duchar faig fer es deures i amb vaig arreglar, vaig anar a veure el partit de els juvenils, i va haver un poc de brega, vaig anar a casa en acabar i llevors vaig sopar, en vaig anar a Laos a sa Colonia de Sant Jo
Imagen
Sinònims i antònims Lèxic - Els sinònims i els antònims 1. Busca un sinònim de les paraules en negreta d‟aquest text: Història del creixement econòmic a Mallorca 1700-2000, llibre de Carles Manera, ha estat premiat amb el IX Premi Catalunya d’Economia, que va donar la Societat Catalana d’Economia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, amb el suport de Caixa Catalunya. L’estudi trenca amb la poca investigació sobre la història de la realitat econòmica de Mallorca i desapereixer la típica visió de l’illa com a paradís turístic. En l’obra es pot veure l’evolució econòmica de l’illa balear durant tres segles, des de les que obstrueix en temps de l’absolutisme de Felip V i la pèrdua de poder del nobles amb el creixement del pes dels comerciants, fins a l’ època  de la industrialització, en què s’ observa  el dinamisme que ha caracteritzat sempre Mallorca. Dossier Econòmic de Catalunya, 10/10/03 2.  Escriu els antònims de les paraules següents:       
Imagen
Love Tria els deu refranys amorosos que més t'agradin, els penges al teu blog cada un amb una imatge. Després inventa'n cinc. Penja el refrany que t'hagi agradat més a la pàgina "Sota el mateix estel", acompanyat d'una imatge. També has de penjar-ne un dels que t'hagis inventat, posant el teu nom com a autor. A casar ni a recules s’hi pot anar A la ben casada, només el seu marit li agrada A marit gelós, la dona maca A qui diu no, no el casen Abans el Déu era l'amor, avui és l'or Abans que et cases, mira el que fas Afortunat en el joc, dissortat en amors Al cor de les persones, ningú no hi entra Al que es casa per interés, li ixen los comptes al revés Al mal de cor, no li vages amb disgustos ni pors
Imagen
Reportatge Cerca informació sobre el que és un reportatge. Quina diferència hi ha amb una crònica? Argumenta la teva resposta. Un  reportatge  escrit és un gènere  periodístic  basat en el testimoni directe de fets i situacions que explica amb paraules i des d'una perspectiva actual, històries viscudes per persones i les relaciona amb el seu context La crònica és una noticia a la qual es fa un comentari personal de l'autor és com una noticia ampliada i comentada i en canvi el reportatge té com a finalitat informativa i xerra de coses investigades.
Imagen
L'Escola mallorquina       1. Cerca informació sobre l'Escola Mallorquina (època, definició, autors...). Penja imatges que siguin representatives d'aquest corrent. L' Escola mallorquina  fou un grup d'illencs que es caracteritzen per una poesia vinculada als clàssics grecs i llatins, com també a la tradició poètica pròpia de la zona.  El grup està vinculat amb el  Romanticisme ,  Neoclassicisme ,  Costumisme ,  Naturalisme ,  Modernisme  i  Noucentisme .       2. Cerca informació sobre Miquel Costa i Llobera i Joan Alcover. Explica quines foren les seves obres representatives i quin gènere literari conreaven. Cerca i penja dos poemes que hagi escrit cada un d'ells i penja imatges representatatives. MIQUEL COSTA I LLOBERA:  fou un poeta  mallorquí . Fill d'una família de propietaris rurals. Orfe de mare als 11 anys, va créixer molt influït per un oncle seu, metge de Pollença, que li va descobrir el paisatge local i l'interès pels clàssics.
Imagen
Els registres lingüístics     1. Cerca informació sobre els registres i fes un resum amb tot el que trobis. Posa exemples. REGISTRES LINGÜÍSTICS : és una varietat de  llenguatge  emprada en funció de la situació d'ús o de context. Va estretament lligada a la  precisió lèxica  i es detecta segons la relació que tenen l' emissor  i el  receptor .    REGISTRE LITERARI: És un registre culte que normalment inclou mots poc corrents, mots que hom considera cultes, i, en alguns casos, també mots  dialectals . (LITERATURA).   REGISTRE CIENTÍFIC-TÈCNIC:   inclou mots poc corrents, propis del camp de la ciència o la tecnologia que hom tracta, i en general fuig dels trets dialectals.(CIÈNCIA I TECNOLOGIA). REGISTRE ESTÀNDAR:   fuig tant dels  trets  dialectals com de mots poc corrents o d'altres de propis del registre científic i tècnic, de tal manera que pot ser entès per la majoria de parlants.(NORMATIVA)). REGISTRE COL.LOQUIAL:   la inclusió de trets dialectals
Imagen
La varietat estàndard    1. Cerca informació sobre la varietat estàndard i posa exemples. Una  llengua estàndard  (també  estàndard lingüístic ) és una elaboració artificial i planificada a partir del  diasistema  d'una llengua, per tal d'obtenir un model de llengua unitari per a l'ensenyament, els usos oficials i els usos escrits i formals, que alhora permeti cohesionar, des del punt de vista polític i social, el territori on és oficial. Un altre terme sinònim de llengua estàndard és  varietat estàndard .
Imagen
Poesia en veu de dona    Me habían dicho que no existía ( Jhoana Patiño ) Me habían dicho que no hablara Me habían dicho que no era buena Me habían dicho que no  valía Que el amor no existía Y que los golpes me los buscaba. Me habían dicho que no preguntara Que no  soñara Que no aguantara Que las mujeres no pensaban Que mi destino era la casa, la cama y la rabia Me habían dicho que no podía Que no debía Que me  quemaría Que me odiarían Y yo les  creí Y yo lo permití Y yo lo cambié. 1. Penja una imatge representativa del poema. 2. Tema del poema. La fortor de una dona 3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant , número de versos i síl·labes)   rima assonant 17 versos 9/9/10/7/10/11/5/5/9/15/10/5/6/5/5/5/5 4. Cerca el significat de les paraules en negreta. Valía:   Calidad de una persona que val. Soñara:   Representarse en la fantasía imágenes o sucesos mientras se duerme Quemaría:  Dicho del fuego: